Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Φοιτητικές εκλογές και επιλογές..?



Φοιτητικές εκλογές.
Το επίκαιρο και τραγελαφικό φαινόμενο.

Παρατάξεις που τσακώνονται για ένα κομμάτι καθέκαστης σχολής όπως διεκδικούσαν και οι πρωτόγονοι ημών πρόγονοι, τα κομμάτια γης και κρέατος.
Τώρα που το σκέφτομαι δεν έχει και μεγάλη διαφορά...

Πάρτυ, δυνατή μουσική εντυπωσιασμού, άνθρωποι και φωνές να υψώνονται, διαφωνίες σχετικά με τις καταμετρηθέντες ψήφους και πραγματικά επεισόδια βιαιοπραγιών μεταξύ των στελεχών και των "σωμάτων ασφαλείας" (aka μπράβων) των παρατάξεων, εκφοβισμοί στελεχών, κομματικός προσυλητισμός, νταηδηλίκια και συνθήματα που θυμίζουν αυτά των εκπαιδευόμενων ΟΥΚάδων.
Μάζες που δεν καταλαβαίνουν πραγματικά για πιο λόγο μαλώνουν με τους συνανθρώπους τους, απλώς σπεύδουν να υποστηρίξουν το παραταξιακό τους δίκιο και να καταπνίξουν (κυριολεκτικά) την ενδεχόμενη ψηφοθηρική αδικία των υπολοίπων παρατάξεων.
Άλλωστε οι άνθρωποι, ψάχνουν πάντα μια αφορμή να βιαοπραγήσουν στα μέλη της ίδιου είδους είτε αυτό είναι θρησκεία, ομάδες, πολιτικές πεποιθήσεις.

Το πραγματικά γελοίο σε αυτήν την κατάσταση, είναι το γεγονός οτι πιστεύουν πως όλες οι πράξεις τους είναι απόλυτα δικαιολογημένες από το ενδιαφέρον τους για την επίλυση των ζητημάτων της σχολής. Κάτι που φυσικά, εύκολα ξεχνιέται, όταν πλεον καταλαγιάσει όλο αυτό το πανηγύρι και ξαναγυρίσουν στην "ρουτίνα του φοιτητή".
Για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα, θα πρέπει ασφαλώς να αναγνωρίσουμε πως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις οι οποίες όμως δεν διαφαίνονται όπως θα έπρεπε γιατι είναι σύνηθες να ακούμε αυτόν που φωνάζει συνθήματα και όχι αυτόν που θέλει να επιτύχει έναν πολιτισμένο διάλογο.

Αντι να καταργήσουμε χρώματα, δημιουργούμε κατηγορίες εκεί που δεν θα είχαν θέση να υπάρχουν, χαλιναγωγούμε αντιλήψεις και επιρίπτουμε κρίσεις και σφάλματα, χωρίς να αναλογιστούμε το κόστος στην ομόνοια και συλλογική ύπαρξη των φοιτητών σαν ένα σώμα, το οποίο σύσσωμο θα μπορούσε να επιτύχει ότι δεν πετυχαίνει η κάθε παράταξη ξεχωριστά.

Σε όλα αυτά ένα έχω να πώ: "Μπε" ρε, "μπε".
Ουφ τα'πα και ξαλάφρωσα...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Mου φαίνεται πργαματικά αστείο το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη άτομα που ψηφίζουν και εναποθέτουν τις επλίδες τους σε κάπιοα πρόσωπα και παρατάξεις .

Η ανθρωπότητα στο σύνολό της έχει δοκιμάσει όλα τα είδη διακυβέρνησης (απο τον φασισμό έως την δημοκρατία ) και το μόνο που συμπέρανε είναι πως όλες οι μορφές διακυβέρνησης είναι τα ίδια σκατά .
Όλοι θα εκμεταλλευτούν τον πολίτη και θα στρέψουν τα νώτα τους στην "ιδεολογια" την οποία πρεσβεύουν μόλις τους δοθεί η ευκαιρία να το κάνουν αυτό .

Και μια συμβουλή προς όλους όσους ναήκουν σε φοιτητικές παρατάξεις :
Η "ΟΠΑΔΟΠΟΙΗΣΗ" και η "ΚΟΠΑΔΟΠΟΙΗΣΗ" διαφέρουν μόνο ως προς ένα "Κ" .

Η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα και δεν μπορεί να την καπηλευτεί κανένα κόμμα προς όφελός του.

Θεωρώ μέγα αίσχος να βλέπει κανείς (τουλάχισον στο Πανπιστήμιο Ιωαννίνων όπου φοιτώ) τοίχους καλυμμένους με αφίσες οι οποίες προτρέπουν τους φοιτητές να ψηφίσουν την τάδε παράταξη .

Είναι πολύ μεγάλη ντροπή που κάποιοι , χρησιμοποιώντας ως καμουφλάζ το πανεπιστημιακό άσυλο , τολμούν και κρεμούν πανώ με το όνομα καποιας φοιτητικής παράταξης στα κτίρια των δαιφόρων σχολών .
Με ποιό δικαίωμα γίνεται κάτι τέτοιο ; Με ποιό δικαίωμα καπηλεύεσαι την παιδεία με σκοπό να προωθήσεις τους (ιδιοτελείς) σκοπούς σου ; Σου ανήκει η παιδεία ή σου ανήκει το κτίριο ;

Επίσης άκρως εκνευριστικό είναι και το γεγονός οτι οι παρατάξεις προσπαθούν με πλάγιους τρόπους να προκαθορισουν τι θα ψηφίσεις .
Γιατί ρε παιδιά , εγώ δεν έχω ελέυθερη βούληση να διαλέξω τι με αντιπροσωπεύει ; Δεν θεωρείτε ότι έχω την διανοητική ικανότητα να διαλέξω αυτό που με εκφράζει αλλά χρειάζομαι τονδικό σας πατερναλισμό να με καθοδηγήσει ;
Πρέπει να είμαι ποδηγετούμενος σε καθε απόφασή μου ;

Κάντε αυτές τις ερωτήσεις στα μέλη των κομμάτων. Ανάθεμα και να ξέρουν να απαντήσουν

Στο πανεπιστήμιο μας συνέβη επίσης και το εξής ξεδιάντροπο . Κάποιοι φοιτητές της ΔΑΠ κρέμασαν πανό με το όνομα της παράταξής τους στην κεντρική βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου .
Γίνονται ,που γίνονται τα αίχη με τα πανό στις σχολές πρέπει να γίνουν και στην βιβλιοθήκη; Πρέπει να γίνουν και στον κυριότερο χώρο έκφρασης της ανεξαρτησίας-αντικειμενικότητας ;

zade , όπως πρωτοποσταρίστηκαν στο anime.gr